Kultura - početakMOH Iuventus cantat

Iz istorije...


Tradicija horskog pevanja u Somboru je duga i dobro utemeljena u kulturnu baštinu koja je osnovna odrednica ovog grada. Mada se početak horskog pevanja vezuje za 1870. godinu, kada je osnovana Somborska srpska pevačka družina, ima dosta dokaza da su već od 1816. u Učiteljskoj školi postojali horski sastavi, a u međuvremenu su formirani horovi sa različitim nacionalnim osobenostima. Međutim, osnovni razlog zašto se istorija horskog pevanja u Somboru vezuje za pomenutu Družinu, čijih je 125 godina postojanja svečano obeleženo na kraju 1995, je to što je ona sve ovo vreme kontinuirano delovala i širila ljubav i umeće prema horskom muziciranju.

Godine 1957. od nekoliko nacionalnih horskih družina formirano je Somborsko pevačko društvo koje traje do danas. Ali, kada je počelo njegovo lagano opadanje i kada dođe u pitanje njegov opstanak, 6. novembra 1989. novoosnovani hor mladih "Iuventus cantat", pod upravom mladog i nadahnutog horovođe i animatora, profesora muzike Silvestera Hajnala, spoji se sa postojećim Somborskim pevačkim društvom i donese mu mladost, polet i sveže glasove, kojim ga podmladiše i ponovo usmeriše putem stare slave kojim su hodile brojne generacije predvođene značajnim dirigentskim imenima.

Iz sale Somborskog pevačkog društva danas odjekuju mladi glasovi, i razdragan smeh u pauzama, koji na koncertima širom zemlje, a sve češće i Evrope, pronose slavu horskog umeća Somboraca. 1995. njima se pridruži "mali" hor dečjeg uzrasta "Vojislav Ilić" koji obećava nastavljanje tradicije negovanja horskog pevanja u Somboru.

Somborsko pevačko drustvoPiše:
Milan Vojnović
URL ovog članka:
http://www.sombor.org.yu/art/iuventus.html

 


Koncert u Vatikanu
Publikum